Krkuša (Gobio gobio)

Vrsta je rasprostranjena od Pireneja do sibirskih obala Tihog oceana. Rasprostranjenost u Europi pokriva cijeli kontinent s iznimkom Iberijskog poluotoka, središnje i južne Italije, Grčke, Dalmacije, Škotske, Islanda, središnje i sjeverne Skandinavije te Male Azije. Spada u vrstu slatkovodnih riba porodice šarana (lat. Cyprinidae), roda krkuše (lat. Gobio) — reda šaranki (lat. Cypriniformes). Izgledom je vrlo slična europskim vrstama roda mrene (lat. Barbus).

Živi u vodama bogatim kisikom, čistim i plitkim s određenom strujom i pješčanim ili šljunčanim dnom, u području šarana, mrena, pastrva i lipljena — uvijek pri dnu.

Krkuša je društvena riba i voli živjeti u skupinama od nekoliko desetaka jedinki, ali je uglavnom grupiranje u jatu prilično otvoreno. Pojavljuje se u brzo tekućim, ali također i stajaćim vodama sa šljunčanim i pješčanim dnom obraslim vegetacijom. To je vrsta koja ne čini duge migracije u rijekama koje nastanjuje.

Krkuša je sposobna za emitiranje cičavih zvukova, što je način na koji ribe komuniciraju jedna s drugom, te varira sa stupnjem aktivnosti i temperature i neovisno o sezoni reprodukcije.

Isključivo je mesožder, hrani se kukcima i ličinkama, račićima i mekušcima. Normalno aktivne tijekom dana, ali ako su uznemirene, posebice od predatora, one mogu odgoditi svoju aktivnost na razdoblja kada je intenzitet svjetlosti slab.

Tijelo je cilindrično s velikim ljuskama. Ima dva mala brčića, koji se nalaze u kutovima usta i mesnate usne. Krkuša u prilično rijetkim slučajevima, dostiže do 20 cm u dužinu i debljinu palca, kao, na primjer, u središnjoj regiji Volge, najvećim dijelom ne više od 13 cm, uz maksimalnu težinu od oko 30 grama. Štapićasto tijelo, bez sluzi, s gornje strane zelenkasto smeđe i prekriveno plavičastim ili crnkastim mrljama koje se ponekad sa strane spajaju u obliku tamne trake. Trbuh žućkast, srebrnast, leđna i repna peraja pokrivene sa tamno smeđim mrljama koje se obično nalaze u nekoliko pravilnih redova. Sve su peraje sivkaste, a oči žute. Doživi najviše 8 godina.

Ženka polaže oko 2.000 jajašaca od svibnja do lipnja pri temperaturi vode od 12 do 18 °C između kamenja i vodene vegetacije. Jajašca se ispuštaju iznad podloge i nošena strujom tonući do dna lijepe se za podlogu. To traje i do 4 tjedna, a dok se mladi izlegu hrane se planktonskim račićima. Preferiraju šljunkom bogata pješčana staništa i slabu struju.

Krkuša se često koristi kao mamac za grabežljivce. Kao riba za prehranu ona je pohana i pržena u tavi vrlo ukusna. Zbog svoje male veličine rijetko se lovi za prehrambene svrhe. Za akvarij s hladnom vodom, ona je vrlo preporučljiva.