Crvenperka (Scardinius erythrophthalmus)

Crvenperka je bento-pelagička slatkovodna riba, široko rasprostranjena u Europi i srednjoj Aziji, oko bazena Sjevernog, Baltičkog, Crnog mora, te Kaspijskog i Aralskog jezera. Vrsta je slatkovodne ribe porodice šarana (lat. Cyprinidae), roda crvenperke (lat. Scardinius) — reda šaranki (lat. Cypriniformes). Poznata je i pod nazivima: crvenookica, jandroga, rdečeoka.

Crvenperka ima visoko i bočno prilično spljošteno tijelo. Njezino ime dolazi od jarko crvenih peraja koja pojačavaju boju od korijena do vrha. Prsna i leđna peraja su obično više narančaste, ali općenito boje i intenzitet boje ovisi o sredini u kojoj žive ribe. Ova vrsta ima mala i prema gore usmjerena usta, oči su žuto crvene boje.

Crvenperka voli čistu vodu bogatu biljkama. Ona se također hrani na vodenoj vegetaciji kada temperatura prelazi 18 °C. Lovi živi plijen u gornjim slojevima. Ona voli mezotropičke vode, dok se ponekad nalazi zajedno sa grgečima u vodama koje su siromašne hranjivim tvarima.

Crvenperka može narasti do veličine od oko 35 cm. Mrijesti se od travnja do srpnja pri temperaturi vode od 18 °C. Ženka polaže od 100.000 do 200.000 jajašaca.

Crvenperka je cijenjena riba u nekim mjestima, ali ponekad ima blagi okus po blatu.