Mrena (Barbus barbus)

Leđa su joj tamnozelena, bokovi tamnozlatni, trbuh bjelkast. Tijelo je izduženo vretenasto, usta velika i mesnata, a na gornjoj usnici su po dva mala brčića. Glava joj je šiljasta, a oči malene. Na prednjem dijelu peraje ima nazubljenu kost. Čvrsta je i snažna riba koja pliva naprijed prema strujama. Može narasti do 8 kilograma težine.

Nastanjuje tekuće vode srednje Europe. Živi u jatima i putuje za vrijeme mrijesta uzvodno. Noćna je riba i po danu se zadržava u strujama i pod slapovima, a navečer traži hranu i po plićacima. Osjetljiva je na studen pa pod jesen, čim vrijeme zahladi, traži zaklone i pada u neku vrst zimskog sna iz kojeg se budi tek nakon toplijih proljetnih velikih voda.

Mrijesti se od svibnja do konca srpnja u jakoj tekućoj vodi, a ikru lijepi po kamenju i šljunku. Malene mrene se izlegu nakon tjedan-dva i izlaze u manje pritoke i potoke dok ne porastu. Rastu prilično brzo. Oprezna je i snalažljiva u struji.

Najbolje je vrijeme lova u kolovozu i rujnu, a može se protegnuti i na listopad, ako je vrijeme toplo i voda bistra, lovi se i u proljeće. Najbolji rezultati postižu se predvečer i zorom jer je noćna riba. Naći ćemo je u dubokim snažnim strujama rijeka, uz strme i podlokane obale s pješčanim dnom. Uzima hranu sa dna, zato mamac mora biti na samom dnu, što znači da najlon s udicom treba dobro opteretiti olovom. Najbolji mamci su glista, sir i žganci. Mrena grize oprezno i udica mora biti dobro pokrivena mamcem. Treba ga brzo zategnuti čim se osjete prvi udarci na udici.

Meso mrene je puno sitnih kostiju, ali je ukusno i dobro. Za vrijeme mrijesta ne valja jesti ikru mrene jer izaziva proljev i grčeve. Meso nije štetno, a njezin otrov u ikri je termostabilan i ne uništava se ni kuhanjem ni pečenjem.